Wyróżnia się 4 rodzaje alergii:
1. Alergia pokarmowa
- występuje najczęściej u dzieci
- objawia się kłopotami gastrycznymi oraz wypryskiem alergicznym
Najczęściej uczula:
-
białko mleka- najbardziej uczula mleko krowie, ale również mleko sojowe i owcze
-
białko jaja kurzego- po upieczeniu przez ok. 30 min w 180 stopniach ilość alergenów spada
-
ryby
-
orzechy- zwłaszcza ziemne, wystarczy nawet śladowo ilość, żeby wywołać wstrząs anafilaktyczny
-
owoce i warzywa- najczęściej uczula seler, cytrusy, poziomki, wiśnie, czereśnie i truskawki
Jak leczyć alergię pokarmową:
Polega to głównie na eliminowaniu produktów, które mogą powodować alergię, jeśli to nie przynosi efektów należy sięgnąć po specjalistyczne lekarstwa np.:
-
leki antyhistaminowe- stosuje się je gdy występuje alergiczny nieżyt nosa, astma i zmiany skórne
-
glikokortykosteroidy- przy przewlekłych chorobach przewodu pokarmowego
-
sterydy- przy ciężkich objawach
2.Alergia kontaktowa
-alergeny wnikają do organizmu przez skórę
Co wywołuje alergie:
-
nikiel i chrom- mogą znajdować się np. w biżuterii
-
barwniki- głównie te używane do barwienia tkanin
-
kosmetyki- zawarte w nich substancje zapachowe oraz konserwanty
Jak leczyć alergie kontaktową:
Głównie należy unikać czynnika uczulającego. Stosuje się również preparaty sterydowe z przepisu lekarza. Terapię wspomaga się również doustnymi środkami antyalergicznymi dostępnymi bez recepty.
3.Alergia wziewna
-może być następstwem alergii pokarmowej lub może się z nią łączyć
-charakterystycznymi objawami alergii wziewnej są: katar, podrażnione oczy, kaszel, ucisk w klatce piersiowej, duszność, ból głowy, ogólne rozdrażnienie, kłopoty ze snem
Co wywołuje alergie:
-roztocza kurzu,
-sierść zwierząt
-pyłki roślin
Jak leczyć alergię wziewną:
-można ją leczyć za pomocą środków przeciwhistaminowych
-należy również unikać czynników powodujących alergię
4.Uczulenie na jad
-może wystąpić reakcja miejscowa np. obrzęk lub zaczerwienienie lub reakcja ogólnoustrojowa, czyli wstrząs anafilaktyczny.
Co najczęściej uczula:
-pszczoła
-osa
-trzmiel
-szerszeń