CZOSNEK    czosnek-arkus

 

Jeden ząbek czosnku dziennie, może utrzymać was z dala od lekarza. Ta niepozorna bylina kryje w sobie całą aptekę. Aminokwasy, saponiny, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne, a także mikroelementy: kobalt, chrom i nikiel. Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. To dzięki nim traktowany jest, jako naturalny antybiotyk silniejszy od penicyliny. Olejki eteryczne hamują rozwój bakterii. Badania kliniczne potwierdziły, że w przeciwieństwie do chemicznych antybiotyków, które niszczą florę bakteryjną, czosnek nie wykazuje działań ubocznych. Świetnie działa na trawienie. Przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i zapobiega powstawaniu wzdęć. Dzięki właściwościom bakteriobójczym pomaga zwalczyć pasożyty układu pokarmowego. Regularne spożywanie czosnku chroni przed zawałem serca i udarem mózgu. Podobnie jak aspiryna ma działanie przeciwzakrzepowe i poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Prowadzone w wielu ośrodkach naukowych badania wykazały, że dieta bogata w czosnek pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10 proc. i w ten sposób zapobiec zawałowi serca. Dotyczy to zwłaszcza osób ze stwierdzoną miażdżycą naczyń wieńcowych, które przebyły już jeden zawał. Dodatkowo czosnek ma działanie antynowotworowe. Jeden ząbek dziennie lub zażywanie jego ekstraktu może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego. Ze względu na dużą ilość silnych przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia i wpływa na wygląd skóry. Zapobiega też powstawaniu żylaków i pajączków.cczosnek

Czosnek pomaga zwalczyć infekcję

Badania wykazały, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. To zasługa lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. Podobnie podczas przeziębienia czy grypy – ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniżając gorączkę, i udrażnia drogi oddechowe.

Czosnek chroni przed zawałem i udarem

Czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny – zmniejsza lepkość krwi. Działa także na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, co w efekcie może zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu. Dodatkowo zmniejsza zmiany miażdżycowe. Badania wykazały, że regularne jedzenie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych – usprawniając przepływ krwi.

Czosnek wspomaga trawienie

Czosnek bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego – przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i tym samym zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć.

Czosnek niszczy pasożyty jelit

Dzięki wyjątkowo silnemu działaniu bakteriobójczemu czosnek jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom.

Czosnek obniża ciśnienie krwi

Czosnek nie tylko działa na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, ale także hamuje enzym ACE, zaangażowany w regulację ciśnienia krwi. Prowadzone badania wykazały, że regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10% i w ten sposób zapobiec zawałowi serca. Dotyczy to przede wszystkim osób ze stwierdzoną miażdżycą naczyń wieńcowych, które już przebyły jeden zawał.

Czosnek hamuje rozwój bakterii

Zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w związki siarki są doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny. Hamują one rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii – gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców. Jednocześnie, co potwierdzają badania kliniczne, czosnek nie ma działań ubocznych, typowych dla chemicznych antybiotyków – nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej.

Czosnek działa antynowotworowoczossnek

Czosnek niszczy tak odporne na działanie rozmaitych substancji bakterie, jak bytujące w żołądku Helicobacter pylori, odpowiedzialne za raka tego narządu. To również zasługa dużej ilości i różnorodności silnych przeciwutleniaczy, które nie tylko hamują procesy karcynogenezy, ale też pobudzają układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych. Regularne spożywanie czosnku lub zażywanie jego ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego.

Czosnek odmładza

Dzięki obfitości antyutleniaczy czosnek nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale i hamuje powstawanie nowych, co opóźnia procesy starzenia się organizmu. Dostarcza też wielu witamin i minerałów ważnych dla ładnego wyglądu skóry. Korzystnie działa na naczynka krwionośne i poprawia krążenie krwi, co zapobiega powstawaniu żylaków i pojawianiu się pajączków na skórze. Właściwości odkażające czosnku sprawiają, że przepłukiwanie wodą, w której moczone były zmiażdżone ząbki, pomaga leczyć wypryski czy zmiany grzybicze.